Waarom rog?

Zoals elk recept met vis op Onderduiken.be start: Het was afgelopen weekend weer tijd voor ons wekelijks visje van Vishandel & Speciaalzaak STELOY. Ik vroeg Caro wederom of we iets kiezen wat we nog niet eerder bereidden. Caro stelde 2 vissen voor: zwaardvis en rog. Hoewel ik van beide fan ben, koos ik vrijwel direct voor rog. Rog is voor Gilles één van de lekkerste vissen die hij het liefst eet. Caro is er ook absoluut niet vies van. Integendeel.

Caro stelde meteen voor om de vleugels klaar te maken met krielpatatjes en salsa verde. Ik voegde daar nog prinsessenboontjes aan toe, om er een mooi geheel van te maken. Heel belangrijk is dat je rog klaarmaakt wanneer deze nog zeer vers is. Je bereidt hem best de dag zelf nog. Dan zet je een pure lekkernij op tafel! De kans bestaat anders dat de vis een ammoniakgeur verkrijgt. Ben je niet van plan hem dezelfde of volgende dag klaar te maken? Laat hem dan even rusten in de vriezer en haal hem uit wanneer je zover bent.

Duik mee onder in onze keuken en bereid dit recept zelf ook. Je zal genieten!

– C & G –

Recept Afdrukken
Rog met salsa verde, krielpatatjes en boontjes.
Ditmaal zetten we rog met salsa verde, krielpatatjes en boontjes op tafel. Rog is een stevige vis zonder graten. De zuurte van salsa verde zorgt met de heerlijke krielpatatjes en knapperige boontjes voor een ideale omgeving van de roggevleugels
rog-salsa-verde
Maaltijd Hoofdgerecht
Prep Tijd 10 min
Kook Tijd 20 min
Porties
Ingrediënten
  • 4 verse vleugels rog
De krielpatatjes
  • 500 gr krielpatatjes
  • 10 dl olijfolie
  • 1 teentjes knoflook
  • snuif zeezout
  • snuif peper
  • tijm
De prinsessenboontjes
  • 250 gr boontjes
  • 1 ui
  • snuif zout
Salsa verde
  • 10 gr (blad)peterselie
  • 10 gr basilicum
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 10 gr muntblaadjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 10 gr augurken
  • 1 eetlepel mosterd
  • 3 cl olijfolie
  • snuif peper
  • snuif zour
  • 0,5 citroen
Maaltijd Hoofdgerecht
Prep Tijd 10 min
Kook Tijd 20 min
Porties
Ingrediënten
  • 4 verse vleugels rog
De krielpatatjes
  • 500 gr krielpatatjes
  • 10 dl olijfolie
  • 1 teentjes knoflook
  • snuif zeezout
  • snuif peper
  • tijm
De prinsessenboontjes
  • 250 gr boontjes
  • 1 ui
  • snuif zout
Salsa verde
  • 10 gr (blad)peterselie
  • 10 gr basilicum
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 10 gr muntblaadjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 10 gr augurken
  • 1 eetlepel mosterd
  • 3 cl olijfolie
  • snuif peper
  • snuif zour
  • 0,5 citroen
rog-salsa-verde
Instructies
  1. Zet 1 pot met water op voor de krielpatatjes en 1 pot met water en een suifje zout voor de boontjes.
  2. Voeg de krielpatatjes toe en laat deze vanaf het water kookt, enkele minuten garen.
De salsa verde
  1. Doe de munt- en basilicumblaadjes samen met de peterselie, augurken, kappertjes en de mosterd in de blender.
  2. Voeg er de olijfolie en het sap van de citroen aan toe. Mix het geheel samen tot een mooie salsa. Deze mag niet te glad worden.
De krielpatatjes
  1. Na enkele minuten te koken leg je de krielpatatjes in een ovenschotel. Overgiet ze met olijfolie, voeg een teentje look toe en enkele takjes tijm. Meng alles goed en laat enkele minuten verdergaren in de oven.
De prinsessenboontjes
  1. Blancheer de boontjes even in het gezouten water.
  2. Snij ondertussen de ui.
  3. Om extra afwas te vermijden, giet je de boontjes af, spoel je ze met koud water en gebruik je dezelfde pot om de ui goudbruin in te stoven. Voeg de boontjes op het einde toe.
De rog
  1. Normaal wordt rog in boter gebakken. Bij gebrek aan boter gebruiken we olijfolie. Wat ook perfect werkt. Doe een flinke scheut in de pan en laat de rog met een snuif zeezout en peper aan elke kant een drietal minuten bakken.
De afwerking
  1. Leg de rog samen met de krielpatajes en boontjes op een bord.
  2. Werk af met de salsa verde.
Notities