Waarom Omegabaars?

Ditmaal gingen we voor een vis wiens naam zeer intelligent en gezond klinkt: omegabaars. Omegabaars is een 100% Belgische vis, die duurzaam wordt gekweekt. De kwekers gebruiken de restwarmte van tomatenserres om het water voor de vissen op temperatuur te houden en gebruiken het restwater van de kweek om er voedingsstoffen voor de tomaten uit te halen. Daarnaast krijgt de omegabaars voeding die bestaat uit plantaardige producten zoals granen, zeewier en oliehoudende zaden. Meer informatie over de omegabaars vind je op de website van omegabaars zelf. Online kan je deze lekker vis hier bestellen.

In combinatie met wat?

De herfst is al een hele tijd in het land, dus wilden we dit seizoen graag terug laten komen in het gerecht. Wie herfst zegt, zegt paddenstoelen. Dus kozen we voor cantharellen. Deze paddenstoelen met een lichtpeperige smaak in combinatie met bloemkoolcrème, zeekraal en afgewerkt met een crumble van chorizo klonk ons als muziek in de oren.

Duik onder in je keuken en geniet van dit herfstgetinte  receptje met als hoofdingrediënt een product waarop België trots mag zijn: omegabaars.  Het is zeker geen moeilijk gerecht. Voor de multitaskers onder ons, zal het wel sneller op tafel staan voor anderen. Wij waren dan ook met twee 😉

 

– C&G –

Recept Afdrukken
Omegabaars met risotto, bloemkoolcrème en crumble van chorizo
Prep Tijd 10 min
Kook Tijd 35 min
Porties
Ingrediënten
  • 4 omegabaarzen
  • 300 gr cantharellen
  • 100 gr chorizo
  • 150 gr zeekraal
Risotto
  • 250 gr risottorijst
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 6 dl groentenbouillon
Bloemkoolcrème
  • 1 l melk
  • 1 bloemkool
  • 20 cl room
  • snuif peper
  • snuif zout
  • scheutje olijfolie
Prep Tijd 10 min
Kook Tijd 35 min
Porties
Ingrediënten
  • 4 omegabaarzen
  • 300 gr cantharellen
  • 100 gr chorizo
  • 150 gr zeekraal
Risotto
  • 250 gr risottorijst
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 6 dl groentenbouillon
Bloemkoolcrème
  • 1 l melk
  • 1 bloemkool
  • 20 cl room
  • snuif peper
  • snuif zout
  • scheutje olijfolie
Instructies
Crumble van chorizo
  1. Verwarm de oven op 100°C voor de crumble van chorizo.
  2. Wanneer de oven warm is, leg je de plakjes chorizo op bakpapier en laat ze bakken in de oven. Je kan dit uiteraard allemaal doen, terwijl je de rest van het recept klaarmaakt.
  3. De plakjes lijken niet hard genoeg te worden, maar zodra je ze uit de oven haalt, worden deze voldoende hard voor de crumble. Neem ze uit de oven en maak een crumble met de blender.
Risotto
  1. Verwarm de groentebouillon in een pot.
  2. Versnipper de ui (of sjalot) en plet de look pulp.
  3. Verhit een pot op het vuur en schenk een scheutje olijfolie in. Voeg de ui en de look toe en stoof ze aan.
  4. Voeg de risotto toe en bak deze mee kort aan. Schenk vervolgens een lepel bouillon in. Roer heel af en toe in de pot en schenk bouillon bij wanneer nodig. Dit duurt ongeveer een 20-tal minuten tot de risotto klaar is. Je kan terwijl de bloemkoolcrème maken.
Bloemkoolcrème
  1. Breng de melk aan de kook. Verdeel de bloemkool in roosjes, spoel ze af en kook ze in de melk tot ze gaar zijn.
  2. Giet de bloemkool af en mix fijn in de blender met een scheut room. Voeg een snuifje zout en peper en een beetje olijfolie toe. Laat verder rusten.
Omegabaars
  1. Laat de omegabaars even rusten in olijfolie met een snuifje peper en zout.
  2. Verhit de pan en voeg een scheutje olijfolie toe.
  3. Schroei kort (ongeveer 1minuut) de omegabaars aan aan de niet-velkant. Vervolgens draai je ze om en laat ze een 3tal minuten verder bakken op de velkant.
Afwerking
  1. Blancheer de zeekraal kort in kokend water.
  2. Bak de cantharellen in een pan aan in een pan met boter.
  3. Voeg een snuifje zout, peper en parmezaan of andere kaas toe aan de risotto. Wij gebruikten Comté Fruité, omdat dit nog in onze ijskast lag ;-).
  4. Gebruik je inspiratie van het moment en maak een mooi bordje met de risotto, cantharellen, bloemkoolcrème, omegabaars en chorizocrumble. Mogelijkheden zat!