Waarom gamba’s?

Vorig weekend was het weer zover om ons wekelijks visje van Vishandel & Speciaalzaak STELOY te kiezen. Caro en ik hadden zin om te peuzelen. Zoals zo vaak. Om het koudere, grijzere weer tegen te gaan, kozen we voor een zomergetinte quinoasalade met heerlijk gemarineerde gamba’s en een rode curryaïoli. Een eenvoudig en gezond gerecht.

Gamba’s kan je op veel verschillende wijze klaarmaken:  à la plancha, bakken, grillen, koken, wokken, … Wij besloten om de gamba’s kort aan te schroeien en ze vervolgens in de oven verder te garen. Op deze manier blijven ze zéér sappig. Indien je mooie, grote verse exemplaren hebt, is het nodig om ze schoon te maken. Laat de kop en de schaal aan de gamba zodat je gezellig kan peuzelen. Maak een inkeping in de rug van boven tot onder. Je ziet nu het darmkanaal zitten dat je met je mes kan verwijderen. Spoel vervolgens de gamba en laat even drogen.

Duik even onder in je keuken en geniet nadien van dit heerlijke recept!

Recept Afdrukken
Gamba's met quinoasalade en eenvoudige rode curryaïoli
Vorig weekend was het weer zover om ons wekelijks visje van Vishandel & Speciaalzaak STELOY te kiezen. Caro en ik hadden zin om te peuzelen. Zoals zo vaak. Om het koudere, grijzere weer tegen te gaan, kozen we voor een zomergetinte quinoasalade met heerlijk gemarineerde gamba’s en een rode curryaïoli. Een eenvoudig en gezond gerecht.
Maaltijd Hoofdgerecht
Prep Tijd 20 min
Kook Tijd 20 min
Porties
Ingrediënten
Quinoasalade
  • 250 g quinoa
  • 5 dl groentenbouillon
  • 1 courgette
  • 1 wortel
  • 1 paprika
  • 1 ui
  • 1 fijngesneden knoflookteen
Gamba's marinade
  • 24 gamba's
  • 1 eetlepel rode currypasta
  • 1 dl olijfolie
  • peterselie
  • koriander
  • 0,5 citroen
  • 1 fijngesneden knoflookteen
  • peper & zout
Eenvoudige rode curryaïoli
  • mayonaise
  • 1 geplette knoflookteen
  • 1 eetlepel rode currypasta
  • peterselie
  • koriander
  • 0,5 citroen
Maaltijd Hoofdgerecht
Prep Tijd 20 min
Kook Tijd 20 min
Porties
Ingrediënten
Quinoasalade
  • 250 g quinoa
  • 5 dl groentenbouillon
  • 1 courgette
  • 1 wortel
  • 1 paprika
  • 1 ui
  • 1 fijngesneden knoflookteen
Gamba's marinade
  • 24 gamba's
  • 1 eetlepel rode currypasta
  • 1 dl olijfolie
  • peterselie
  • koriander
  • 0,5 citroen
  • 1 fijngesneden knoflookteen
  • peper & zout
Eenvoudige rode curryaïoli
  • mayonaise
  • 1 geplette knoflookteen
  • 1 eetlepel rode currypasta
  • peterselie
  • koriander
  • 0,5 citroen
Instructies
Quinoasalade met gamba's
  1. Verwarm de groentenbouillon. Verwijder het darmkanaal bij de gamba's door hen langs de rug voorzichtig open te snijden (niet pellen).
  2. Hak de peterselie en koriander fijn en meng de kruiden met de olijfolie en rodecurrypasta zodat je een lekkere marinade bekomt. Voeg een beetje citroen toe. Leg de gamba's in een ovenschaal en wrijf ze rijkelijk in met de marinade (vooral goed op de opgengesneden rug). Laat de gamba's even rusten.
  3. Spoel de quinoa onder koud water. Neem per hoeveelheid quinoa een dubbele hoeveelheid bouillon (bv.: 1 soeplepel quinoa, 2 soeplepels bouilon) en laat er de quinoa ongeveer 12 minuten garen.
  4. Kleur de gamba's kort aan in de pan en leg ze vervolgens terug in de ovenschaal. Trek zilverpapier over de schaal en laat ze een 10-tal minuten verder garen in oven (180°C).
  5. Snij de wortel, courgette, ui, look en paprika fijn. Gooi de groentjes in een pot en stoof aan. Wanneer de groentjes gaar zijn, zet je het vuur af en meng je er de quinoa onder.
Rode curryaïoli
  1. Doe (zelfgemaakte) mayonaise in een kommetje.
  2. Plet de knoflook zo fijn mogelijk (bv.: in een vijzel) en meng deze met de mayonaise.
  3. Voeg de kruiden en rode currypasta toe
  4. Werk af met een beetje citroensap. Meng alles tot een mooi geheel.
Notities